38 doden bij brand in 2016

In Nederland vonden vorig jaar 33 fatale woningbranden plaats waarbij 38 bewoners om het leven kwamen. In 2015 kwamen 31 mensen om bij 27 fatale woningbranden. Volgens het onderzoek van de Brandweeracademie is dit een normale fluctuerende stijging. De Brandweeracademie publiceert jaarlijks deze cijfers in haar Jaaroverzicht Fatale Woningbranden 2016.

Bijna de helft van de branden werd veroorzaakt door menselijk handelen. Belangrijke oorzaken waren roken (19%) en koken (9%). Daarnaast werd 13% van de branden veroorzaakt door technische mankementen in apparatuur. Naast de 33 fatale woningbranden waren er vorig jaar 6 woningbranden met nog eens 7 doden door (zelf)doding.

In 47% van de gevallen was sprake van een relatief kleine brand en in 25% signaleerde de brandweer bij aankomst een gesmoorde brand. In die gevallen werd er selchts een beperkte mate van rookverspreiding waargenomen.

Van de slachtoffers is iets meer dan de helft 61 jaar of ouder. 49% van de dodelijke slachtoffers is door de brand in hun slaap overvallen, 46% is aanvankelijk gered door de brandweer, maar overleed later alsnog aan de gevolgen van de brand. 

Wat kan de RB+ Groep voor u betekenen?

Wist u dat u als eigenaar/beheerder eindverantwoordelijk bent voor het verzorgen van een (brand)veilige omgeving voor de mensen in uw gebouw? De RB+ Groep (met werkmaatschappijen Firejob en Van der Aa Brandwerende Applicaties) kan u als pandeigenaar of pandgebruiker ondersteunen bij advisering en uitvoering van totale passieve bouwkundige brandpreventie. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Meer nieuws

2022 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.