Brandweer dreigt met sluiting Binnenhof

De brandweer in Den Haag dreigt alle gebouwen op het Binnenhof onmiddellijk te sluiten als niet snel een besluit wordt genomen over renovatie van het complex.

Het complex is niet brandveilig en voldoet niet aan de wettelijke voorschriften. Het gebouw kan volgens de brandweercommandant pas weer worden vrijgegeven als alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Maar volgens Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg zal het zo'n vaart niet lopen. Wat van Miltenberg wel stelt is: "Het moet in ieder geval zo zijn dat de Tweede Kamer moet voldoen aan alle actuele wet- en regelgeving".

Renovatie 

De Kamer gaat debatteren over het probleem, maar daarvoor is volgens Van Miltenburg nodig dat bekend is wat de verbouwing gaat kosten en hoeveel tijd die in beslag neemt. Eerder dit jaar bracht een stuurgroep onder leiding van oud-minister Liesbeth Spies advies uit dat de aangekondigde renovatie tussen de vijf en de dertien jaar gaat duren.

Verkenning

Als de renovatie in één keer tegelijk gebeurt, moet het hele complex vijf jaar dicht. Daaronder vallen ook de Eerste Kamer, de Raad van State en het Torentje, de werkkamer van de premier. Maar als de werkzaamheden in fases worden uitgevoerd, zullen ze zeker dertien jaar in beslag nemen. Minister Stef Blok (Wonen) had opdracht gegeven tot de verkenning, maar heeft nog geen budget gereserveerd. De renovatie zou vanaf 2018 moeten beginnen. Blok stelde in februari deze zomer alle gegevens op tafel te hebben waarna hij een besluit kan nemen.


BRON // BNR

Meer nieuws

2022 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.