Keurmerk brandveiligheid voor studentenkamers

Maastricht krijgt als eerste Nederlandse studentenstad een uitgebreid keurmerk voor studentenkamers. Het keurmerk ‘Prettig Wonen’ moet onder andere duidelijk maken hoe het gesteld is met de brandveiligheid. Hangen er rookmelders en brandblussers in het studentenhuis? Staat de huurprijs in verhouding tot de woonruimte en kloppen alle vergunningen wel? Voor studenten is dit vaak lastige materie.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

De kwaliteit en de leefbaarheid van studentenhuizen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De Vereniging Verhuurders Woonruimten Maastricht (VVWM) en Stichting Studentenhuisvesting Maastricht (SSHM) lanceren samen deze maand het keurmerk ‘Prettig Wonen’ om dit te ondersteunen. Zowel particuliere verhuurders als woningcorporaties, maar ook de universiteit en hoge scholen, gemeente, brandweer, studenten en buurten doen mee aan dit initiatief.

Betrouwbaarheid

Maastricht is straks de eerste en enige studentenstad met dit uitgebreide keurmerk. “In steden met kamernood werkt het niet”, aldus de woordvoerder van het VVWM. “Daar komen verhuurders weg met hoge huurprijzen. In Maastricht is veel meer aanbod, dus is betrouwbaarheid voor particuliere verhuurders erg belangrijk. Wanneer er voldoende eigenaren meedoen met het keurmerk, moet iedereen uiteindelijk overstag.”

Aanmelding

Verhuurders kunnen zich vanaf oktober aanmelden. Hierna volgt een uitgebreide scan en wordt het hele pand in kaart gebracht. De brandweer krijgt een rapport, zo weten ze hoe het pand in elkaar steekt en hoeveel bewoners er zijn. Bij deelname worden de keurmerkkosten gecompenseerd middels een korting op de verzekeringen.

Brandpreventie

De RB+ Groep (met werkmaatschappij Firejob en Van der Aa Brandwerende Applicaties) is in staat u als huurder of verhuurder van studentenhuisvesting te ondersteunen bij advisering en uitvoering van totale passieve bouwkundige brandpreventie. U bent als eigenaar/gebruiker verantwoordelijk voor het in stand houden van de (sub)brandcompartimenten. Zeker bij studentenhuisvesting waar naast brandwerendheid óók rookwerendheid een belangrijks aspect is voor het veilig kunnen vluchten. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Meer nieuws

2023 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.